Suku Jaakko Ilkasta tähän päivään


Esitelmän piti sukujuhlassa Antti Niemi-Aro. Aineiston esitelmään on kerännyt Veikko Niemi-Aro.

Jaakko Ilkka oli tunnettu talonpoikaisjohtaja, nuijapäällikkö. Hän oli varakas talollme~ri ja toimi myös nimismiehenä Ilmajoella. Kuten muistamme, hän kärsi tappion nuijasodassa Klaus Flemingille vuonna 1596 vuoden viimeisenä päivänä. Jaakko Ilkka itse mestattiin vuonna 1597.

Jaakko Ilkalla oli kaksi poikaa: Mikki Ilkka ja Jooseppi Ilkka. Mikillä oli neljä lasta, joista yksi oli Sanna Kylmäjyrä, jonka ainut lapsi oli Maija Kohlu. Hänen tyttärensä oli Sanna IsoKurikka, joka on Iso-Kurikan sukuhaaran kantaäiti. Hänellä oli kuusi lasta, joista yksi on Juha Iso-Kurikka. Hänen tyttärensä taas on Maija Iso-Aro.

Maija Iso-Aron puoliso oli Henrik Jaakonpoika Iso-Aro, myöhemmin Ala-Aro. Heidän tyttärensä Karin Henrikintytär meni naimisiin Jaakko Jaakonpoika Kohlun kanssa. He saivat osan Ala-Arosta ja nimeksi otettiin Keski-Aro. Isäntä Jaakko Jaakonpoika Keski-Aro oli monessa mukana. Hän oli mm. lautamies ja kirkkoväärti.

Keski-Aron tytär Maria Jaakontytär vihittiin Iisakki Joosefinpoika Yli-Laurusen kanssa. Heidän omistamansa Yli-Laurusen talo oli niitä harvoja, joita venäläiset eivät polttaneet Suomen sodan aikana 1808-09. Venäläiset nimittäin asuivat siellä ja talon väki asui piilossa Pirttikankaalla. Kauhajoen kirkkokin poltettiin ja Yli-Laurusta käytettiin tämän jälkeen kirkkona.

Yli-Lauruseen syntyi 21.7.1817 poika Jaakko lisakinpoika, joka on filppumamman eli Maria Kustaava Yli-Laurusen isä.

Näin on tultu kymmenen sukupolvea Jaakko Ilkasta alaspäin, ja olemme päässeet tänne sukujuhlaan kokoontuneiden yhteiseen kantaäitiin. Minä esim. voin ylpeillä olevani Jaakko Ilkan pojan-tyttären-tyttären-tyttären-pojan-tyttären-tyttären-tyttären-pojan-tyttären-tyttären-pojan-poika!! (13.sukupolvi).

Samoin filppupaapan eli Samuel Samuelinpoika Filppulan suku menee Jaakko Ilkkaan. Hänen äitinsä Maija-Liisa Ala-Marttilan isä Juho Tuomaanpoika Kalalahti, myöli. Marttila, on Maija Liisa Kohlun poika. Kohlusta suku menee ilmajokisen Rannon suvun kautta Jaakko Ilkkaan.