Piiparin sukuhaara

Filppulan kaksoissisaruksista Sanni avioitui Iisakki Piiparin kanssa vuonna 1902. Lyhyen miniänäolon jälkeen nuoripari pääsi vastavalmistuneeseen Yli Piiparin taloon emännyyttä ja isännyyttä hoitamaan. Talon pinta ala kasvoi, kun taloon liitettiin pari itsenäistynyttä, taloon kuulunutta torppaa (Kivelä ja Nevala).

Avioliitto oli sopuisa ja tasapainoinen, työn ja touhun sävyttämä. Lapsia syntyi yhdeksän, joista kaksi kuoli aivan pieninä. Sanni emäntä lähinnä oli se vauhtia ja ideoita antava osapuoli. Hän oli uskonnollismielinen, mikä ilmeni myös käytännön elämässä. Hän oli hyväsydäminen, lähimmäistä ymmärtävä ja auttava. Aikalaisten mukaan Sanni Filppula oli kaunotar nuoruudessaan. Hän ei kuitenkaan antanut kauneudelle sanottavaa arvoa. "Tavat ihmisen kaunistaa" tai "naamasta ei monta velliä keitetä" oli hänen toteamuksensa.

Filppulan tyttärien ja heidän perheittensä välillä vallitsi läpi elämän hyvin läheinen ja lämmin sukulaisuussuhde. Tyttärien lapsille oli suurta juhlaa päästä joskus Filipun mamman ja paapan luo kylään. Varsinkin Filipun mamma oli yli muiden, koska hän oli hyvin herttainen ja huomaavainen.

Kun Kauhajoella ei vielä ollut oppikoulua, oli Piiparin Einolle ja Sylville suuri onni päästä Ilmajoen mamman ja paapan turvalliseen ja hyvään hoitoon oppikoulua aloittamaan.

Piiparin isäntäväen suhde ympäristöön, torppareihin ja palkollisiin, oli hyvä ja läheinen. Palvelijat lähtivät talosta vasta avioiduttuaan.

Yli-Piiparin talo jaettiin kolmeen osaan vuonna 1940. Toivo asettui nuorikkonsa Lyydi Kosken kanssa asumaan Kivelään rakennettuun taloon. Lapsia heille syntyi kolme: Ilmari, Irja ja Seppo. Ilmari toimi kauppiaana Kurikassa. Hänen ensimmäinen vaimonsa oli Sylvi Ikkelä. Toinen vaimo on Sirkka Tynjälä. Tytär Anita ja poika Raine ovat Amerikassa naimisissa, poika Ari on pankinjohtajana Parkanossa. Irja on naimisissa Raimo Hietakankaan kanssa ja työssä Ovakon tiilitehtaalla Loimaalla. Raimo, entinen tiilitehtailij a, on jo eläkkeellä. Heillä onkaksi lasta Raimoja Kaija. Seppo on työnjohtajana Partekilla Vantaalla. Hän on ollut avioliitossa, josta tyttäret Merja (ylioppilasmerkonomi) ja Marjo (opiskelija).

Armas meni asumaan Nevalaan rakennettuun taloon. Hän avioitui Esteri Nurmen kanssa. Lapsia heillä on viisi: Matti, Erkki, Esa, Aino ja Reino. Matti avioitui Toini Laaksolahden kanssa (sairaanhoitaja kätilö). Lapset Leena, Pekkaja Jaakko. Matti toimii kuljetuspäällikkönä Kauhajoella. Erkki otti hallintaansa Nevalan talon sukupolvenvaihdoksessa, jolloin Esteri ja Armas siirtyivät Kauhajoen kirkolle omakotitaloon. Erkki avioitui Paula Mäenpään kanssa. Lapset ovat Jussi ja Mikko. Esa valmistui maisteriksi ja toimii didaktiikan lehtorina Rauman opettajankoulutuslaitoksessa. Hän on vielä poikamies. Aino valmistui sairaala alalle ja meni Tampereelle seurakunnan kehitysvammaisten toimintakeskukseen ohjaajaksi. Hän on ollut avioliitossa, josta poika Kalle. Reino valmistui insinööriksi ja on nyt Järvenpäässä Valpak yhtiön toimitusjohtaja. Avioitui Eila Rutasen kanssa, josta avioliitosta lapset Tuomas, Jenni ja Henri.

Tilan jaossa Veikko jäi isännäksi kotitaloon. Hän avioitui Annikki Rinnen kanssa. Heillä on lapset Pirjo ja Risto. Pirjo Tapiola toimii liikealalla Forssassa. Hänen avioliitostaan on lapset Titta ja Nina. Risto jäi isännöimään osaa Yli Piiparin talosta pian isänsä Veikon tapaturmaisen kuolemanjälkeen. Risto avioitui Tarja Virtasen kanssa. Heillä on lapset Petri, Minna ja Anna Kaisa.

Sannin ja lisakin pojista Eino pääsi koulutielleja valmistui aikanaan lääkäriksija hammas . lääkäriksi. Valmistuttuaan vuonna 1939 hän meni Harjavallan sairaalaan, jossa toimi 34 vuotta apulaisylilääkärinä. Hän piti myös hammaslääkärin yksityisvastaanottoa HaijavalIässä vapaa aikanaan. Eino avioitui sairaanhoitaja Sirkka Uotilan kanssa. Heidän tyttäristään Liisa on hammaslääkäri. Hän avioitui maisteri Tuomo Mattilan kanssa, joka on osastopäällikkönä vakuutusyhtiössä. He asuvat Helsingissä. Heidän lapsensa Jussi ja Leena opiskelevat kauppakorkeakoulussa. Eino ja Sirkan Kaija tytär on yleislääketieteen erikoislääkäri ja toimii Mikkelin terveyskeskuksessa. Hän on avioliitossa toimitusjohtaja, rakennusmestari Torsti Leinosen kanssa. Heillä on kolme koulua käyvää lasta Eeva, Kaisa ja Antti.

Piiparin sisarusparven vanhin tytär Sylvi valmistui sairaanhoitajaksi ja perusti sodasta päästyään lääketieteellisen laboratorion ja hoitolaitoksen Poriin. Myytyään yhtiönsä hän ryhtyi oloneuvokseksi. Avioliittoon hän ei kuitenkaan ole muilta kiireiltään ehtinyt.

Nuorin Piiparin tyttäristä Helvi avioitui liikemies maanviljelijä Aarne Lusan kanssa. He asettuivat asumaan Kauhajoen Kokon kylään. Heidän vanhin lapsensa Pertti on majurina jäänyt eläkkeelle armeijasta. Hänen puolisonsa on psykologi Raija Liisa Peltokangas. Perheessä on kaksi tytärtä Eveliina ja Elina ja he asuvat Tampereella. Lusan tytär Pirkko on hammaslääkäri ja on naimisissa sisätautien erikoislääkäri Vilho Tuunasen kanssa. He asuvat ja toimivat Kristiinankaupungissa. Heillä on kolme lasta Antti, Timo ja Helena. Lusan nuorin poika Matti on ylioppilasmerkonomi. Hän on avioliitossa hammaslääkäri Vuokko Mäenpään kanssa. Heillä on tytär Sanna ja he asuvat Kurikassa.

Piiparin sisaruksista nuorin Reino perusti sodasta päästyään tiilitehtaan Kankaanpäähän. Vuosien kuluessa kehittyi pienestä "nyrkkipajasta" ajanmukainen tiilitehdas. Kun tehdas aikanaan olisi vaatinut suuret korjauksetja investoinnit, lopetti Reino tehtailunja alkoi oloneuvokseksi. Tätä ennen hän oli avioitunut Eeva Pösön kanssa. Heillä on tytär Maija Liisa, joka on ylioppilasmerkonomi ja työssä Kankaanpään terveyskeskuksessa.

Sodissa olivat rintamalla Toivo, Veikkoja Reino, sotasairaalassa oli Eino ja Sylvi sotasairaalan laboratoriossa.

Piiparin veljeksistä vanhimmat Toivo ja Armas sekä heidän lapsensa käyttävät sukunimeä Yli Piipari. Muut käyttävät sukunimeä Piipari.

Edellä on käyty läpi Piiparin sukuhaaran "historia" lyhykäisyydessään. On mainittu vain pääasiat. Ei ole mainittu eri henkilöiden luonteenpiirteitä, harrastuksia, saavutuksia ja niihin johtaneita vaiheita. Voidaan kuitenkin todeta, että Piiparin sisarukset ja heidän lapsensa ovat mainiosti sijoittuneet yhteiskuntaanja ovat menestyneet hyvin kukin omalla alallaan tarmonsa, taitonsa ja sitkeytensä avulla. Kun tähän vielä lisätään, että sisarukset ovat poikkeuksetta leppoisan hyväntuulisia ja huumoria viljeleviä, onkin koossa hyvät eväät nautittavaan, tasapainoiseen elämään, ei vain kotona vaan myös kodin ulkopuolella.

Kuvia Piiparin sukuhaaran vaiheista