Kommentteja Filppupaapan suvusta

Filppupaapan isä Sameli Samelinpoika Torkko ja äitinsä Maija Liisa Juhontytär Ala-Marttila muuttivat Kauhajoelle vuonna 1856 ja ostivat Rinta-Filppulan talon. Tällä paikallii on nykyään Rinne-Laturin talo. Paapan isä kuitenkin kuoli jo 1857 25-vuotiaana paapan ollessa yksivuotias. Noin vuosi tämän jälkeen paapan äiti meni uusiin naimisiin Benjamin Filppulan kanssa, joka myös kuoli melko pian. Heillä ei ollut yhteisiä lapsia. Paapan äiti meni kolmannen kerran naimisiin taas noin vuoden kuluttua leskeksi jäätyään. Hänet vihittiin Matti Antinpoika Hautaniemen kanssa. Tästä avioliitosta paapalle syntyi veli- ja sisarpuolia aikamoisella vauhdilla. Pari vihittiin marraskuussa ja ensimmäinen lapsi syntyi jo saman vuoden joulukuussa. Näistä paapan sisar- ja velipuolista on suurin osa muuttanut Amerikkaan ja Kanadaan. Suomessakin heitä on Väliharjuja nimeltään.

Paapan isänisän suku on lähtöisin Jalasjärveltä Runsaan ja Harrin suvuista. Paapan isänisänisä on sotilas Matti Palmroth. Paapan isänäiti on Yli-Lohiluoman tyttäriä Kurikasta. Rinta-Loppi ja Yli-Piri tulevat sitä kautta sukuun. Paapan äiti oli siis Ala-Marttilan, ent. Kalalahden, tyttäriä. Hänen isänsä Juho Tuomaanpoika Marttila kuoli tapaturmaisesti Lapfjärdissä heinäkuussa 1861. Kuolinpaikalla on edelleen pystyssä muistopaasi.

Mainittu Kalalahden sukuhaara tuntuu olleen ainakin Kauhajoen historian mukaan melko "värikästä sakkia". Tuomas Kalalahti, joka oli paapan äidinisänisä oli vuonna 1703 ollut pappilassa humalaisena ja oli tuomittu siitä sakkoihin. Saman suvun miehillä Jaakko Jaakonpoika Kalalahdella ja Antti Tuomaanpoika Kohlulla oli yhteinen mylly. Vuonna 1703 nimismies Juho Rein syytti näitä myllyn omistajia siitä, että he olivat tapelleet yhteisessä myllyssään kirkoninenojen aikana. Kalalahti oli mennyt myllylle, kun oli arvellut kirkonajan jo päättyneen. Myös Kolilu oli tullut sinne, jolloin miehet olivat riitaantuneet. Kohlu oli uhannut heittää Kalalahden vesihiuluun, mutta ei ollut onnistunut. Riitansa miehet olivat sopineet, mutta sapattirikkomuksesta tuli kummallekin 40 hopeamarkkaa sakkoa.

Paapan äidinisänäiti oli Kohlun tyttäriä Ilmajoelta ja äitinsä suvun kautta Rannon sukua, josta päästään Jaakko Ilkan sukuun. Paapan äidinäiti oli Lusan tyttäriä Kurikasta, äitinsä kautta kurikkalaista Kakkurin sukua.