Kommentteja Filppumamman suvusta

Filppumamman isä oli Jaakko lisakinpoika Laurunen, jonka äidin kautta suku menee Aron sukuun, kuten edellä on todettu. Mamman äidinisän, lautamies ja kirkkoväärti, Jaakko Jaakonpoika KeskiAron kautta taas Kohluun ja Rannon sukuun, joten mamma ja paappakin olivat toisilleen kaukaista sukua. Mamman äidinäidin kautta sukuun tulee Frantti ja Ikkelä.

Mamman äiti oli Maria Antintytär Ala-Panula, jonka äiti taas oli Maria Jaakontytär IsoAro. Tätäkin kautta tullaan jälleen Aron sukuun.

Mammalla oli sisaruksia seitsemän. Vanhin lapsista Iisakki, s. 1848, jäi isännäksi Yli-Lauruseen. Hänen lapsiaan ovat Ludvig Laurunen, Jörtdi Hirviniemi ja Miina Panula. Seuraava lapsista on Juho Jaakko Raipala, s. 1851. Hänen lapsiaan ovat mm. Yrjö Yli-Laurunen ja joitakin myös Raipalan nimellä. Mamman sisko Klaada Albertiina, s. 1854, meni Marttilaan emännäksi. Lapsia ovat mm. Eeli Marttila ja Otto Marttila. Mammaa nuorempi sisko Amanda Liisa, s. 1859, meni emännäksi Oskari Pukkilaan. Hänen poikansa, kuuluisa Pukkilan Jaska (Jaakkoo) Kauhajoelta, oli pahanlainen ryyppymies ja tappelija. (Huom. laulu:"Isontalon Antti ja Rannanjärvi..."). Nuorin siskoista on Hedda Sofia, s. 1862, joka meni emännäksi Metsä-Heikkilään. Hänen poikansa kaatui vapaussodassa. Pojalta jäi kuitenkin kihlatun morsiamen kanssa poika, joka on ollut isäntänä Metsä-Heikkilässä. Aivan lapsina ovat mamman sisaruksista kuolleet Antti Juho, s. 1850, ja Katariina, s. 1864.

Tässä Yli-Laurusen ja Aron suvussa on sellainen harvinainen tapaus, että myös talon tytär sai perintöosuutensa. Yleensähän tyttöjen toivottiin pääsevän rikkaisiin naimisiin. Pojille taasen jaettiin maat ja mannut. Kun Maha Jaakontytär Keski-Aro meni Iisakki Joosefinpoika Yli-Laurusen kanssa naimisiin, niin Maria sai perintöosuuden Aron talosta. Tämä perintöosuus annettiin hänen miehensä veljelle Matti Yli-Lauruselle, joka tuli Aroon isännäksi ja muodosti Korpi Aron talon. Näin Maria sai sitten miehensä veljen osuuden Yli-Laurusen talosta. Silloinkohan alkoi tässä suvussa ns. naisten tasa arvo.