Filppulan sukuhaara

Filppulan sisarusparven nuorin Samuel (Sameli) syntyi Kauhajoella vuonna 1894. Kansakoulun Samuel suoritti Ilmajoen Alapäässä saaden päästötodistukseensa 18.5.1909 erinomaiset arvostelut. Alokkaaksi hän meni Ilmajoen asemalle 18.12.1911. Asema ja vaihdemiehenä hän toimi Kristiinassa, Kauhajoella, Perälässä ja Vilppulassa. Vakinaiseksi vaihdemieheksi hän tuli Vilppulaan 1.5.1919 ja Seinäjoelle 1.8.1922. Samuel toimi sitten junamiehenä erilaisissa tehtävissä. Myös Ilmajoen asemalla Samuel toimi kapinan aikana parisen viikkoa yövuorossa vartiointitehtävissä saamatta mitään korvausta. Hän sai Vapaussodan muistomitalin toiminnastaan kapinan aikana 1918. Samelilla onkin poliisikonstaapeli Fredrich Michelsenin antama todistus siitä, ettei ole kuulunut kapinallisiin. Ensimmäisen palkkaluokan junamieheksi Samuel nimitettiin 2.3.1933 ja konduktööriksi 4.8.1938, josta sitten eteni vielä ylikonduktööriksi.

Samuel Filppula teki 18.4.1927 urakkasopimuksen Vilho Kosken ja Antti Hakalan kanssa Filpun vanhan talon purkamisesta sekä uuden talon rakentamisesta. Samalla siirtyi kaikki vastuu talon rakentamisesta ja edelleen hoitamisesta Samuelille. Hän osti myös Seinäjoelta pienen omakotitalon, johon rakennettiin vielä talousrakennuskin. Vuonna 1949 Samuel avioitui Tuovi Itämäen kanssa. Avioliitto oli lapseton. Samuel kuoli vuonna 1969, jonka jälkeen Tuovi myi Ilmajoen Filpun tilan Ilmajoen Säästörakentajat Oy:lle, joka purki rakennukset ja rakensi tontille uusia rivitaloja.

Aarne Heljakka muisti Sameli enon olleen nuorena miehenä "laufturina" ajaen venettä Kyrönjokea pitkin Ilmajoelta Munakkaan useana kesänä. Vapaapäivinään hän kävi aina Ilmajoella Filpussa hoitaen talon asioita. Koskaan hän ei tupakoinut, mutta Läkerol pastilli oli aina suussa. Kerrotaan, että Sameli on nuorena soittanut haitaria Ilmajoella Tikkalan poikien kanssa, jotka ovat korjanneet haitareita.

Aino Honkaranta muisteli Sami-enoa:"Hän oli sellainen hyväntuulinen herrasmies. Virkapuku ja se konduktöörin lakki antoi lapsen mieleen kunnioitusta herättävän tunteen. Sami-eno kävi Filpus vapaapäivinään. Maiju täti huolehti hänestä, koska eno oli yksinäinen. Filpussa me lapsetkin saimme enon usein tavata. Vanhempana Sami eno tutustui sellaiseen nuoreen neitiin Tuovi Itämäkeen. Tämä suhde johti avioliittoon ja Sami eno sai hyvän turvan vanhuutensa päiviksi. Heidän kotinsa vakiintui Seinäjoelle ja siellä oli ilo poiketa, kun Seinäjoella käytiin. Sydämellisesti siellä aina vastaanotettiin."

Taulu 82.

II. Sameli Samelinpoika Filppula (poika taulussa 1), s. Kauhajoella 27.7.1894. Toimi konduktöörinä. Kuoli Seinäjoella 22.4.1969. - Puoliso Seinäjoella 27.12.1949 Tuovi Liisa Itämäki, s. Seinäjoella 30.9.1929. Vanhemmat Kustaa Itämäki ja Lempi Adolfiina Antila. Kuoli Seinäjoella 10.3.1983.