Elviira Filppula

Elvi-täti, kuten häntä nimitettiin, syntyi Kauhajoella vuonna 1888. Hän sairastui lapsihalvaukseen 3-vuotiaana, jonka seurauksena vasen jalka jäykistyi polvesta alaspäin. Elvi aloitti koulunkäyntinsä Kauhajoella,josta siirtyi Vaasan tyttökouluun. Koulunjälkeen hän tuli harjoittelijaksi Ilmajoen postiin,josta siirtyi edelleen Tampereelle postin palvelukseen. Vuonna 1924 hän muutti Jalasjärven postinhoitajaksi. Tätä virkaa hän hoiti eläkeikään asti vuoteen 1951. Jalasjärvellä hän asui ensin vuokralla, mutta osti sitten omakotitalon, johon myös posti muutti Elvin vuokralaiseksi. Myöhemmin sairastuttuaan hän myi talonsa ja sen paikalla on nykyinen Jalasjärven Säästöpankki.

Elvi-täti oli aktiivisesti mukana Lotta toiminnassa. Hän oli Lotta Svärd-järjestön Jalasjärven paikallisosaston puheenjohtakin vuosina 1930-31. Hän oli myös mukana Jalasjärven kirkonkylän kyläosaston pikkulottien toiminnassa. Lottatoiminnasta on jälkipolville säilynyt muistona ansiomitalit.

Elsa Peltoniemi kertoo Elvi-tädin vierailleen usein sukulaisissa ja viettäneen heidän luonaan usein pitempiäkin aikoja. Jouluja hän oli usein Elsa ja Lauri Peltoniemen luona Kuivas Nikkolassa Ilmajoella sekä sisarensa talossa Rannassa,joissa kuten muuallakin hän oli erittäin odotettu vieras. "Myös lapset pitivät hänestäja hän piti lapset myös kurissa. Hän oli erittäin pidetty myös aikuisten keskuudessa ja tuli toimeen kaikkien kanssa. Sisarusten kesken vallitsi lämmin ns. Filppulan henki. He kaikki, kuten Elvi-tätikin, olivat miellyttäviä, valoisan luonteen omaavia ilunisiä", kertoo Elsa Peltoniemi.

Elvi-tädin kerrotaan olleen tiukka ihminen postissa. Ei hän kuitenkaan ollut mikään huumorintajuton vanhapiika, vaan lujaluontoinen ja tarmokas ihminen eläen täysipainoista elämää. Aino Honkaranta muistelee Elvi-tätiä: "Kun Elvi-täti tuli eläkeikään, häneltä riitti enemmän aikaa sisariensa lapsille. Olihan se vaihtelua ja hänestä oli mieluista seurata nuorten elämää. Samalla hän auttoi vointinsa mukaan ja niinpä hän heti taloon tultuaan kyseli "mihinä olis parsimista" ja sitähän aina löytyi."

"Elvi-tädin mieliharrastuksiin kuului ristisanatehtävien ratkominen ja usein se kesti aamuteille saakka", kertoo Aino Honkaranta. "Luulen, että tämän takia hänen huomiokykynsä pysyi aina terävänä ja ajatuksensa selkeinä. Pitsin virkkaajana Elvi-täti oli mitä parhain ja valmista tuli kuin "konehella". Muistan hänen kertoneen, että päivässä piti tulla valmista pitsiä 80 cm 4-5 cm:n levyisenä ja työ oli hänellä varmasti näyttelykelpoista. Keittiössäkään tädin taito ei ollut "hakuusis". Kaiken hän valmisti itse huolella ja ammattitaidolla. Erikoiset kaksikerroksiset kuorrutetut leivokset ja kakut tuovat vieläkin veden kielelle."

Elsa Peltoniemi kertoo Elvi-tädistä: "Elvin harrastuksiin kuului talon ja puutarhanhoidon ohella monia muita toimintoja. Yksi niistä olivat käsityöt. Hänen taitavissa käsissään syntyivät lukemattomat lakanoidenja tyynyliinojen pitsit, sukat, lapaset, kuin myös matot ja ryijyt, siis erittäin monipuolinen käsityövalikoima. Mieluisina joululahjoina kummipoika Veli, kuten monet muutkin, muistaa villasukat ja lapaset, jotka oli aina kauniisti kirjailtu ja joihin oli kätketty karamellejä. Myös muita käsitöitä saivat sukulaiset usein lahjaksi. Harrastuksiin kuului lukemisen ja ristisanatehtävien ohella myös ruoanlaitto ja musiikki. Elviiralta onnistui mm. viulun soitto."

Lapsena ollut sairaus vaikeutti Elvi-tädin liikkumistaja vanhempana hän joutuikin turvautumaan kävelykeppiin. Noin vuosi ennen kuolemaa hänellä todettiin syöpä, jonka vuoksi hän joutui olemaan sairaalahoidossa kuukausia, ensin Seinäjoella sittemmin Jalasjärvellä. Tuolloinkin hän halusi vielä joulun viettoon sisarensa tyttären perheeseen Kuivas-Nikkolaan. Tuo joulu jäikin hänen viimeisekseen. Elviira kuoli Jalasjärvellä 17.3.1968 80-vuotiaana. Hänet haudattiin Ilmajoen hautausmaalle. Jälkipolville hän on jättänyt miellyttävän muiston lämpimänä, rakastavana ja elämänmyönteisenä ihmisenä.

Taulu 81.

II. Elviira Samelintytär Filppula (tytär taulussa 1), s. Kauhajoella 15.1.1888. Postinhoitaja Jalasjärvellä. Kuoli Jalasjärvellä 17.3.1968.